Min klättringshistoria

Del 3: Vägen tillbaka

Utsteget på "Se dej om det kan vara ett vildsvin"
Utsteget på "Se dej om det kan vara ett vildsvin"

Men det har inte alltid varit så här. Det var en tid då jag började ifrågasätta vad jag höll på med. Jag och en kompis vid namn Hasse hade varit på klättrings resa på västkusten och vi var inne på sista dagen och var ganska sega i kroppen men vi tänkte ändå klättra innan vi vände hemåt.

I min ungdom så höll jag på med friidrott. Det var ganska intensivt vi körde ofta 5-6 dagar i veckan och på loven kunde det bli två pass om dagen och jag fick sätta mycket annat åt sidan tex. vänner och socialt umgänge. Skulle polarna ut och festa fick jag tacka nej. Jag drogs mycket med skador men främst hadde jag benhinneinflamation som ibland gjorde fruktansvärt ont.

En kväll när vi skulle träna i Sätrahallen började jag värma upp men efter 10 minuters jogg så klev jag av banan och sa till min tränare att "nu har jag fått nog jag lägger av" Han blev förstås förbannad men det sket jag i jag var helt slut fysiskt men framförallt psykiskt.

Stålborsten som är flitigt använd
Stålborsten som är flitigt använd

Vår sista dag skulle vi spendera på Seglora och jag började värma upp på en 6a. Jag fick knappt fötterna från marken och när jag väl kom halvägs så var jag helt slut fysiskt. "Hissa ner mej" sa jag Jag har fått nog. Hasse var också ganska sliten så vi bestämde oss för att åka hem. Hur länge jag var borta från klättringen vet jag inte men jag hade totalt tappat lusten till att klättra och fick exakt samma känsla som från friidrotten när jag bara klev av och gick därifrån.

Skulle det sluta så här? något som jag älskat så länge att göra skulle allt bara vara slut nu. Hela min tid som klättrare tills nu hade jag bara klättrat bultade turer och hela tiden försökt att pusha grader hårdare och hårdare. Det satte nu sina spår i psyket. Jag funderade verkligen på hur gnistan skulle kunna tändas igen. Mina klätterkompisar brukde håna mej för att jag bara klättrade korta hårda turer 3-4 bultar bara. Då kom det, highballs. Varför inte klättra dessa turer i en annan stil? Solo eller egna lägg trots att det var en bult tur. Man kunde ju borsta fram egna turer också. Och så blev det. Nu för tiden klättrar jag nästan uteslutande bara egna turer oftast highballs och jag har mer kul en någonsin.

Alltid tummen upp
Alltid tummen upp