Provocerande text om bouldering

09.07.2018

Bouldering är nog den mest sociala formen av klättring då du oftast är närmare rent fysiskt dina klätterkumpaner en vad repklättringen är. Det kan också vara flera som klättrar samtidigt. Om ni tex. är ojämnt antal inom repklättring så är det alltid någon som får vänta. Ofta väldigt länge på sin tur.

Men bouldering kan också vara oerhört tramsigt med eliminationer och ibland fullständigt vansinniga varianter. Här är några exempel på vad jag har hört och upplevt. "Graden gäller bara om du inte gör en hellhook" ok att eliminera grepp men att eliminera rörelser, kom igen. På en travers som passerade 3-4 problem i det lättare registret, "8a om du inte använder alla juggar på omgivande problem" Om jag använder en jugge blir det 7c då?

En inte helt pålitlig riggning av paddorna
En inte helt pålitlig riggning av paddorna

På en dyno från startgrepp till slutgrepp skulle det bli en 7c men greppet i mitten är eliminerat. Det tokiga i detta är att 7c dynon var reggad som ett problem men inget problem var reggat med greppet i mitten som är det mest naturliga. Då kan man ju regga alla problem som en dyno och det kan bli hur lång som helst mellan start och slutgrepp. Och du kan göra en fisig 4a boulder till en 9a bara genom att eliminera tillräckligt många grepp. Jag tycker absolut att man kan göra varianter av en boulder men de måste kanske inte alltid nödvändigtvis reggas som ett problem. Istället kan den varianten stå beskriven på det naturliga problemet utan att den ritas ut på föraren.

Detta är min högst personliga åsikt och man kan hålla med eller tycka att jag är ute helt i det blå och cyklar på hal is. Alla är vi olika och tur är väl det. Hurra för mångfald
Tidig debut på bouldering scenen
Tidig debut på bouldering scenen