Och ett av det mest näringsrika och näringstäta livsmedel är...

04.11.2018

För ett par år sedan så slutade jag att dricka mjölk, dels för jag ständigt såg ut att vara i sjätte månaden och dels för att det är mycket risiga fetter och mycket sockerarter i (tillsatt socker) efter det så slutade jag också med gluten dvs. alla livsmedel med mjöl i tex. pasta, bröd, färdiga såser, soja mm. Dels för jag åt ca: 6-8 brödskivor om dagen och åt pasta till allt och dels för att vetemjöl har ett rätt högt GI värde. (högt GI går snabbt igenom kroppen, lågt GI går långsammare genom kroppen, du känner dig mätt längre) Jag började också baka mitt eget bröd på andra sorters mjöl som, Durra, Teff och Bovete (trots namnet har det inget med vete att göra) Grönsaker började också ta större plats på tallriken (grönsaker har lågt GI värde) Pastan byttes ut till lins eller bönpasta, kidneybönor och kikärtor förtärdes också en hel del (vitlök och dill till blir supersmarrigt) Vid denna tiden mådde jag super och jag kände mig stark, pigg och på topp.

Men något började hända med min mage jag kunde vakna på morgonen och ha fruktansvärt ont mina toabesök vart också av det lösare slaget och när jag började se röda fläckar i det jag just hade släppt så vart jag faktiskt rädd. Under denna tid hade jag också gått ner en del i vikt. Vid något tillfälle då jag barnen var på badhuset så ställde jag mig på vågen i omklädningsrummet och konstaterade då att jag gått ner från 78 till 73 kg. Visserligen på ett år men ändå vad hade jag gått ner? Jag var inte överviktig på något sätt snarare tvärt om. Viktraset fortsatte och när jag slutligen vägde mig hos läkaren vägde jag 69.7 kg med kläder. Flera prover togs och det blev en ganska jobbigt tid i väntan på svar. Flera prover fick tas om och det blev mera väntan.

Men alla provsvar var bra, det var inget fel på mig och de röda fläckarna var inte blod. Nu har det gått två år sedan jag lade om min kost och nu tycks jag ha stannat på ca: 70 kg. Magen har nu återhämtat sig och så här i efterhand så har jag förstått att magen behövde lite tid att ställa om sig, det kan ta tid alla fall om man ska tro på Dr. Google. Jag har fortsatt att grotta ner mig i olika näringsvärden och GI och har märkt att detta har gjort mig till en starkare och framför allt lättare klättrare. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle gå ner 8 kg på att bara lägga om kosten och idag så blir man lite sugen på att gå ner ett par kg till, om det går.

Men vänta nu jag glömde att avslöja ett av det mest näringsrika och näringstäta livsmedel.

Sardiner i tomatsås på burk, rätt oväntat tyckte jag alla fall.

Här finns mer läsning för den som vill och är intresserad.

www.livsmedelsverket.se

www.g-i.se/gi-tabell

www.matkalkyl.se