Mitt möte med uniformerade män                 

26.06.2018

Bild av ProjectManhattan

Som liten så drömde jag aldrig om att bli brandman, polis eller någon annan form av uniformerad sysselsättning. Men en sommardag för många år sedan fick jag uppleva detta om en bara för en kort stund.

Det var mitt i den stekande sommarhettan någon gång i början på 2000 talet. Jag hängde mycket ute vid Flaten som är en sportklätter klippa utanför Stockholm. Här ute går många klassiker som tex. Columbo och Baretta vidare går också en av Stockholms hårdaste turer, Små rosa moln 8b+. Men mitt mål var de lite kortare turerna som skulle göras i god highball stil.

Från parkeringen så går man förbi en ganska stor sandstrand som idag var knökfull med människor som skulle ta vara på solen och det varma vattnet i sjön Flaten. När jag närmar mig väggen så luktar det bränt och precis vid instegen till de turer som jag tänkt projektera så ryker det från marken som även är kolsvart på en yta av ett normal stort svensson vardagsrum. Jag ringer 112 för första gången (och förhoppningsvis enda) gången i mitt liv. Jag säger att det är en relativt stor markbrand och kvinnan i andra änden ber mig gå ut till vägen för att möta upp brandkåren. Sagt och gjort jag går tillbaka igen och ställer mig vid vägen och väntar, ganska snart kommer brandbilen samt en polisbil.

Brandbilen stannar och i sitter sex stycken unga män och lyssnar på rockmusik de ber mig hoppa in för att visa vägen till platsen där det brinner. Jag kliver in och blir nästan lite förvånad hur pass oberörda de är då det pratar om helt andra saker en om uppgiften som ligger framför dem. Brandbilen kör in på gångvägen förbi förvånade badare och stannar strax intill klippan. Allehanda skum och släcknings attiraljer tas fram och sprutas över området medan jag får göra en kort redogörelse för polisen hur jag upptäckte branden.

Hur gick klättringen då? kommer inte ihåg faktiskt det var ett tag sedan men en kul minnesvärd upplevelse blev det att lägga till arkivet.