Från en ö och tillbaka

18.03.2018

Aphrodite (Ἀφροδίτη) är kärlekens och fruktbarhetens gudinna i den grekiska mytologin. Hon motsvaras av Venus i romersk mytologi. Hon representerade kärlekens sensuella sida.

Så där står jag nu och har endast ett försök kvar delss pga. av att krafterna har sinat och dels för att snart, alldeles snart så kommer den grekiska solen att börja krypa runt hörnet och värma väggen och göra så den lilla friktionen som finns att försvinna. Nu är det dax nu kör vi.....

Året är 2004 och jag är på klätterkurs på kalymnos. Vi är ett glatt gäng med folk som jag fortfarande har kontakt med idag. Det är mycket klättring och till klipporna så tar vi oss med moped. Vi ett tillfälle håller vi på att köra rakt in i Dave Graham men lyckas lyckligtvis väja undan. På kvällarna blir det öl och god mat och varje morgon efter frukost så köper vi lunch på "närköpet" I kassan sitter en man som nog är den största jag har sett kanske i 30 års åldern och oftast så sover han och har flera andningsstopp när vi är i butiken men vaknar till när vi ska betala. Skulle förvåna mej om han lever idag.

Dagarna går och sista dagen kommer då vi har lite fritt på schemat jag och min nyfunna kompis Jonas knatar upp till Grande grotta och jag ställer in siktet på Aphrodite en kort 7a+ tur med ett kort crux passar mej perfa. Jag kan göra alla flytt men inte cruxet som är ett undercling i hyfsatt brant terräng. Kroppen skriker och musklerna ömmar efter en veckas klättring så jag får ge upp.

Året är 2005 alltså exakt ett år senare, jag och en vän vid namn Peder är på Kalymnos. Det är som att komma hem men vi har bytt ut moppen mot en bil men mannen i kassan är kvar lika trött och med samma andningsstopp. Dagarna går och den sista dagen beger vi oss till Grande Grotta för en rematch. Jag får upp slingorna men får inte till cruxet jag pratar med flera andra klättrare, en fransk tjej ger några tips och jag nickar och är inte riktigt säker på vad hon har sagt. Jag är trött och solens strålar börjar nu sippra in i grottan.

Flera klättrare flyttar på sej för att få skugga medan jag laddar för ett sista försök. Alla som har varit kära i sin ungdom vet säkert hur det pirrade till i magen när man såg den där tjejen eller killen som man gillade ett sådant pirr får jag när cruxet sitter. Resten av turen mins jag inte men vad gör det. Ankaret klipps och Succen är ett faktum.

Tyvärr så hittar jag inga bilder från denna resa men gör jag det så lägger jag in dom. Nu knyter vi näven och kampen går vidare.