Sagan om Purgatorio

13.03.2018

Någon gång mellan 2004 och 2008 bläddrar jag i stockholmsföraren och stannar tvärt när jag hittar Purgartorio. Det här kan vara det jag letar efter. Purgatorio som ligger ute på Tyresö vid Alby friluftsområde är ett klätterställe som har fallit i glömska. På klippan där den går finns kanske inte så mycket mer att roa sej med men Purgatorio är definitivt en tur som är värd fler bestigningar.

På mina första försök på turen så får jag inte upp fötterna från backen men märker snart att insteget är cruxet. Med detta i åtanke tar jag med cloggen och hänger upp repet på nästa besök och även om det tar några besök så kan jag nu klättra hela övre delen av turen. Men Insteget är för mej en fullständig gåta. Oftast så ser man hur det ska gå till för att forcera en svår passage men här vet jag inte ens var jag ska ha varken fötter händer eller någonting. 

Cruxet precis avklarat
Cruxet precis avklarat

Åren går och jag gör några sporadiska besök men alltid med samma resultat jag har ingen jävla aning om hur cruxet ska göras. Min hjärna gav upp men inte mitt hjärta.

Jag försöker glömma att den finns men lappen på min greppbräda där jag skriver upp mina livsmål inom klättringen påminner mej varje gång jag kommer ut från toan. En dag kanske tänker jag, en dag....

Purgatorio överstruken nu och för alltid
Purgatorio överstruken nu och för alltid

Året är 2016 oc jag har svarat extremt bra på vinterns träning, jag känner mej starkare en någonsin. Och med detta tänker jag att "va fan jag ska ta itu med ett gammalt projekt" Purgatorio. Då jag äntligen lyckas ta mej dit så har det hunnit bli augusti vilket är bra för sticket är något bättre då svenska sommaren har vid det här laget börjat ge vika. Jag riggar upp repet och testar övre delen på cloggen och den sitter fortfarande. Bra. Sen vet jag inte vad som händer men på något sätt så knäcker jag koden jag vet hur jag ska göra cruxet MEN det är satans hårt inget jag klarar av nu. Cruxet är ett underkling med vänster hand samtidigt som jag står på vänster fot. Höger fot är nästan vid axelhöjd långt ute till höger och häver nätt och jämt svängdörren. Vad göra då. Jo ett verktyg där jag tränar just undercling.

Så såg den ut undercling mackapären
Så såg den ut undercling mackapären

Med detta bygge så inledes en period med undercling träning tre dagar i veckan och när jag kört detta i 3 veckor så tänkte jag att "nu jävlar är det dax" Nu hadde det blivit september och av någon annledning så låg den stora paddan kvar på landet och jag hadde bara med mej en padda när jag nu gav mej ut på besöket som skulle bli mitt sista.