Bouldra med viktväst

Något nytt som jag faktisk inte provat tidigare är att bouldra med viktvästen men jag har då gjort det som ett styrkepass. Ämnet har behandlats många gånger och googlar du på det kommer du hitta mycket om det. På engelska kallas det för hypergravity isolation training, förkortas H.I.T. Jag kommer inte gå in så mycket på varför det fungerar och det anatomiska jag kan dock säga att det funkar för mig. Så här har jag lagt upp passen då jag har kört.

Jag har tagit en boulder som jag klarar på 2-4 försök alltså en bit över onsight nivå utan viktväst. Sen har jag lagt till 5 kg i västen och det låter kanske lite men det känns mycket tyngre. Sen har jag gjort ett eller två försök och sitter den inte så vilar jag minst 5 minuter sen försöker jag igen sitter den inte då heller upprepar jag proceduren till den sitter. Sen tar jag en ny boulder och gör samma sak igen. Efter 3-4 st. problem brukar det räcka då det inte är meningen att du ska pumpa ut totalt då du måste vila så länge innan nästa pass. Kvalité före kvantitet i detta fall. Efter en tid så kan du öka vikten med 1-2 kg.

Värm upp ordentligt och akta fingrar axlar och armbågar då kroppen inte är van att bära på så mycket extravikt. Tänk också på att klättra ner en bit innan du hoppar så knäna inte pajar. Skynda långsamt.