Boulder Open, ett fenomen inom Stockholmsklättringen


När jag började klättra (för hundra år sedan) så kommer jag ihåg min första kontakt med Boulder Open. Det var tävling men inom parantes, jag var där och klättrade med de som var 73 gånger bättre en än själv men på samma premisser och villkor. Jag lärde mig mycket under dessa 3 timmar som det hela ägde rum både om mig själv mentalt och om mina förmågor som relativt nybliven klättrare.

165 gånger har Boulder Open på Karbin klätterhall i Stockholm varit dvs. nästan 14 år sedan första gången. Jag har inte gjort några efterforskningar så rätta mig gärna men Karbin måste vara en utav de första som startade med denna form av event. Sedan dess har det blivit lika vanligt som att fira jul, sista fredagen i månaden då vet man vart kosan ska styras om du vill klättra bra problem och känna fin gemenskap.

Två individualister i symbios
Två individualister i symbios

Hallen är full av människor som köar till boulderväggen och för den ovane kan det se lite stökigt ut, köa för att få klättra 3-4 meter? Men dessa 3-4 meter kan ibland betyda liv eller död för vissa och när jag ser en kille toppa ut ett hårt problem och ser hans glädje så kan jag känna hans känslor i mig själv.

Boulder Open lockar inte bara människor från trakten, vissa har kommit från andra sidan stan och två stycken som jag pratar med har kommit ända från Uppsala bara för att känna på stämningen. Jag går runt och småpratar lite med folk och förstår att en av anledningarna till att de har kommit hit är att det är ett bra upplägg mellan tävling och lek "man tävlar mot sig själv" som flera utrycker sig, vissa har varit här många gånger och för vissa är det första gången och någon är bara på Karbin när Boulder Open är. Flera verkar också gilla att de problemen som byggs är av den karaktär där ledbyggaren har tänkt till och du måste ta till din teknik och inte bara råstyrka för att komma upp. Detta får jag också ett kvitto på när jag pratar med en utav ledbyggarna som säger att när han bygger så vill han skapa en snygg rörelse och inte bara någon som går att dra sig igenom. Det ska finnas en tanke bakom det hela. Han vill också bygga så det är anpassat för fler människor.

Scorecard där du prickar av dina boulderproblem
Scorecard där du prickar av dina boulderproblem

Tiden går och först trodde jag att två timmar skulle bli för lång tid för mig att vara där då jag inte klättrar något utan bara fotar och snackar med folk. Men nu är klockan nio och det hela är slut för denna gång men inte riktigt en. Nu väntar en utlottning så alla som varit med har en chans att vinna fina priser från Karbins sponsorer, allt från kläder till presentkort. Trötta men glada människor börjar bege sig hemåt och så även jag. Fullmånen lyser på den nästan stjärnklara himlen när jag går mot bilen och nya klätteräventyr har börjat gro i mitt huvud.

Samma problem...
Samma problem...
men olika stil
men olika stil

Snabbfakta:

Boulder Open är sista fredagen varje månad.

Tid: 18-21 med avslutande utlottning av fina sponsorprylar.

Pris: 140 kr per person, eller 100 kr för dig med autogiro, års- eller halvårskort.

Problem: Du får ett scorecard att pricka av de problem du gjort sammanlagt 40 st.

Stick it...
Stick it...